Natural fabric wash -1200 ml

380
Share:

Description

EcoSwachh 3RTM Natural Fabric Wash is made of premium quality of Soap nut (Sapindus sp) and Shikakai (Acacia concinna) which are traditionally known natural surfactants. It is a mild, low lather product, effective and efficient cleaner for all types of fabrics. It is free from chemical surfactants, bleaching agents, parabens and petrochemicals.

Ingredients:

  • Aqueous solution of active botanical surfactants - 80%
  • Aqua - 18%
  • Natural thickening agents, food grade preservatives and fragrance – 2%

Directions to use:

Machine Wash: Use 30 ml of EcoSwachh 3RTM Natural Fabric Wash for front load or top load machines, add the liquid in to detergent compartment. Else add 30 ml of liquid in to a glass of water and pour on clothes, and continue the washing procedure.

Bucket Wash: Add 30 ml of EcoSwachh 3RTM Natural Fabric Wash liquid in little water for soaking, and follow the regular washing procedure.   

Store in cool and dry place. For external use only.

Question and Answer from our Product expert

1] Is it safe to use EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash?

Ans. EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash is most safe compare to conventional detergent products as it is made of natural origin ingredients such as Soapnut & Shikakai. It is free from chemical substances such as sulphates & phosphate derived surfactants, artificial chelating molecules, solubilizers, aromatic fragrance agents, bleaching agents and other inorganic salts. So EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash is safe for the user and ecosystem. 

2] Is Natural Fabric Wash is suitable for sensitive skins?

Ans. EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash does not contain any harmful chemical ingredients like bleachers, inorganic salts and any other synthetic ingredients which are harmful to skin. So, one can use the EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash to wash the clothes by hand also. 

3] What are the ingredients used in Natural Fabric Wash? Whether they are safe? 

Ans. Natural Fabric wash is made of completely biodegradable ingredients majorly Soapnut and Shikakai. The active ingredient in it “Saponins” helps in cleaning the dirt, grime and grease from clothes. EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash does not contain any bleaching agents, chelating molecules, Solubilizers etc. So, this can be used for washing all the types of fabric materials and also it is safe on skin. 

4] Can I use EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash on Wool and Silk? 

Ans. Yes it can be used on Silk, wool and other delicate fabrics. The original quality and texture of the fabrics will be retained after wash.

5] Is EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash is safe on Baby clothes?

Ans. Yes. EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash is free from chemical surfactants, bleaching agents, artificial colour, synthetic fragrance etc. It is safe to use on baby cloths. It does not pose any skin toxicity to babies unlike chemical detergents where the residue of harmful chemical substances deposit on clothes even after washing and cause skin irritation, skin burns and allergy.  

6] EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash gives less lather, so does it clean my clothes properly?

Ans.  Scientifically there is no direct correlation between amount of lather and efficiency in cleaning. Unlike lather, there are lots of synthetic cleaning agents which are used in chemical detergents like SLS, SLES and other sulphate and phosphate-based surfactants, chelating molecules, bleaching agents, aromatic fragrance compounds, inorganic salts for extensive cleaning action. EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash is made of two best natural surfactants Soapnut and Shikakai which is efficient to clean dirt, grime, grease and oil stains from clothes and it is best alternative product compare to chemical detergents. 

7] Is Natural Fabric Wash is compatible to machine wash? 

Ans. Yes, EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash is best suited for modern appliances viz, for both front load and top load washing machines. The application of it in washing machine is quite simple like all other liquid detergents usage.

8] Is EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash use for front load as well as top load?

Ans. EcoSwachh 3R Natural Fabric wash is concentrated form which suits best to modern appliances and also modern green lifestyle. It can be used in front load and top load washing machines and for washing all the types of fabrics like cotton, polyester, silk, denims, synthetic fabrics etc. Please refer the user manual provided by machine manufacturers for application of liquid laundry solution in washing machine. 

9] What is the quantity of EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash to be required per washing cycle? 

Ans. The regular washing of clothes in top load and front load machines needs 20-25ml of EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash. If the clothes are dirtier, you can add little more quantity of Fabric Wash liquid (around 30-35ml) and follow the washing procedure. Please refer the user manual for any specific washing instructions while using liquid laundry solutions.   

10] Whether the natural fabric wash cleans the dirt on collars and cuffs?

Ans. Yes, most of the dirt, grime and stains will be cleaned in regular washing cycles. Little brushing is required to remove persistent stains and to remove dirt mark in collar and cuffs for some types of fabric materials. 

11] Can I use EcoSwachh 3R Natural fabric Wash to do manual wash or bucket wash for some of my sensitive clothes? 

EcoSwachh 3R Natural Fabric wash is compatible for manual cleaning or bucket wash also. In bucket wash, add 20-25ml of EcoSwachh 3R for soaking the clothes in 10-12 Litres of water and follow the regular washing procedure. Add few drops of Fabric Wash liquid directly and apply mild brushing to remove persistent dirt stains. 

12] If accidently EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash comes in contact with the eyes, hands or the skin or if ingested, what is advisable?

Generally, EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash does not cause any irritation on skin, hands and when spills in to eyes. The active ingredient in it Soap Nut and Shikakai may cause little irritation to eyes as it is pungent, while it does not cause any harm to skin. In case of accidental contact with eyes or skin, wash affected area immediately with plenty of water. If ingested, rinse the mouth with water. Seek medical advice if any allergy or any adverse symptoms are observed. It is meant only for Fabric Wash, keep it closed and out of reach of children.

 

Reviews

Review this product
Share your thoughts with other customers